Упознајте нас

Дом здравља Аранђеловац пружа услуге примарне здравствене заштите на подручју града Аранђеловац. Налази се у улици Краља Петра Првог бр. 62 која је паралелна са улицом Књаза Милоша (центар града-погледај мапу). Састоји се од комплекса који чине четири објекта: 

 централни објекат у коме се налази Служба за здравствену заштиту одраслог становништва са Центром за превентивне здравствене услуге, одељењем кућног лечења и неге и Поливалентном патронажом, Служба за стоматолошку здравствену заштиту,

  • објекат у коме се налази Служба за здравствену заштиту предшколске и школске деце,
  • објекат у коме се налази Служба за здравствену заштиту жена,
  • управна зграда у којој је смештена Служба за немедицинске послове (опште, правне, економско-финансијске, техничке, и друге сличне послове).
Служба за хитну медицинску помоћ налази се у кругу опште болнице у Аранђеловцу. Поред ових објеката постоје и истурени објекти Дома здравља:
   • Здравствена станица Даросава;
   •   Здравствена станица Венчани;
   •   Здравствена  амбуланта Шамот;
   •   Здравствена  амбуланта Гараши;
   •   Здравствена  амбуланта Јеловик;
   •   Здравствена  амбуланта Босута;
   •   Здравствена  амбуланта Горња Трешњевица;
   •   Здравствена  амбуланта Раниловић;
   •   Здравствена  амбуланта Орашац;
   •   Здравствена  амбуланта „Књаз Милош“;
   •   Здравствена  амбуланта Стојник.     


Град Аранђеловац

Аранђеловац је градско насеље и седиште општине Аранђеловац у Шумадијском округу. Налази се у подножју планина Букуља и Венчац на око 255 m надморске висине, на 76 km од Београда. Садашња територија града највећим делом је припадала селу Врбица. Пошто је кнез Милош често боравио у лечилишту Буковичке бање одлучи да у Врбици 1858. године подигне цркву (једну од неколико покајница) и посвети је Светом Арханђелу Гаврилу, а од дела села Врбице са делом села Буковик формира варош којој даје име Аранђеловац.

Знаменитости

Аранђеловац је најпознатији по благотворности киселе воде којом је још 1811. године своје здравље крепио Доситеј Обрадовић. На лични захтев кнеза Милоша, буковичка вода је допремана у бутелама и коришћена на двору, а почетком XX века почиње и ручно флаширање киселе воде „Књаз Милош“. Ова вода је често добијала медаље за квалитет. Поред овога, веома је познат велелепни парк Буковичке бање који се простире на површини од 21,5 ha са сталном поставком мермерних скулптура, најпознатијих наших и светских аутора, насталих у тридесетогодишњем постојању међународне смотре уметности „Мермер и звуци“ која поред мермерних скулптура организује и манифестацију „Свет керамике“, а организује и позоришне представе, концерте и фолкорне приредбе. Све манифестације обављају се на летњој отвореној сцени. Хотел „Старо здање“ је грађевина стара преко 150 година, која потиче из времена династије Обреновић, налази се у овом парку. У парку се налази и павиљон књаза Милоша и неколико извора минералне воде која се у бањском лечилишту користи заједно са глином за лечење обољења гастроинтестиналног и хепатолибијарног система, болести респираторног система и повреде локомоторног система.

Споменик устаницима из Првог српског устанка налазе у селу Орашац 6 km од Аранђеловца, где се налази меморијални комплекс смештен око Марићевића јаруге где је започето стварање модерне српске државе, а Карађорђе изабран за вођу устанка.

Аранђеловац има и два Храма Св. архангела Гаврила. Један је онај у коме је служио прота Атанасије буковички, који је заклео устанике на верност отаџбини, подигнут на темељима средњовековне цркве из 1480. године. Други је подигао кнез Милош, онај по коме је Аранђеловац добио име, подигнут 1835. године. Новосаграђен Храм Св. Ап. Петра и Павла један је од највећих у Шумадији. У близини се налази некадашњи средњовековни Манастир Светог Архангела Михаила у Брезовцу, цркве брвнаре у Венчанима и Даросави. У непосредној близини, у Тополи налази се маузолеј краља Петра Првог на Опленцу као и Карађорђева црква, затим средњовековни манастири ВољавчаНикоље и Благовештење.

На 10 km од Аранђеловца је 1976. подигнуто акумулационо Гарашко језеро за снадбевање водом Аранђеловца и околине. Језеро се простире на површини од око 65 ha, највеће дубине 22 m, порибљено је и представља омиљено излетиште грађана Аранђеловца заједно са базеном поред самог језера и спортским теренима.

Аранђеловачки музеј има своју сталну поставку коме припада Рисовачка пећина, на самом улазу у град, из доба неолита, а у близини које се налази и етно-кућа.

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com