пет25мар201616:53

Од данас, 25. марта 2016, вакцина против хуманог папилома вируса доступна је у Србији. У складу са Законом о заштити становништва од заразних болести предвиђена је препоручена имунизација против обољења изазваних ХПВ.  

Хумани папилома вирус је одговоран за готово све случајеве рака грлића материце. Према подацима Регистра за рак, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, сваке године се у просеку региструју 1244 новооболеле жене од рака грлића материце. Сваке године у просеку 482 жене изгубе живот од ове врсте рака.  На основу процена Међународне агенције за истраживање рака (IARC) и Европске мреже регистара за рак (ENCR), Србија се и даље налази у групи европских земаља са највишим стопама оболевања и умирања од рака грлића материце. Хумани папилома вирус је такође одговоран за више од 90% случајева рака завршног дела дебелог црева, 71% случајева рака гениталних органа код оба пола и за 72% случајева рака усне дупље и ждрела. 

Од данас, 25. марта 2016, вакцина против хуманог папилома вируса доступна је у окрузима и општинама у Србији које су имале висок одзив на организовани скрининг на рак грлића материце и у окрузима у којима је забележена висока стопа оболевања од болести изазваних хуманим папилома вирусом. Вакцина против ХПВ вируса доступна је у београдским домовима здравља Нови Београд, Палилула, Вождовац и Савски венац, као и у домовима здравља Крагујевац, Кикинда и Пожаревац.

У складу са Законом о заштити становништва од заразних болести предвиђена је препоручена имунизација против обољења изазваних ХПВ. Препорука је да вакцину примарно приме деца оба пола узраста од 9 до 13 година, а могу је примити и адолесценти старијег узраста. Имунизацију ће реализовати изабрани лекари у домовима здравља који  спроводе  примарну здравствену заштиту школске деце.

Имунизација против хуманог папилома вируса се препоручује као рутинска у оквиру националног програма имунизације у земљама у којима је превенција рака грлића материце јавноздравствени приоритет. Ова интервенција се спроводи у земљама где су ресурси ограничени, учесталост HPV инфекције висока, а обухват превентивним прегледима низак. Организовани програми вакцинације против хуманог папилома вируса спроводе се од 2008. године у 19 земаља Европске уније, док је у преосталим земљама чланицама тај поступак у току.

Извор: Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут".

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com