пон17нов201413:55

АнтибиотициИзвор вести: Институт за јавно здравље "Батут"

Од 17. до 21. новембра обележава се национална Недеља рационалне употребе антибиотика. У оквиру ње обележава се и 18. новембар – Европски дан посвећен рационалној употреби антибиотика. Ово је прилика да се истакне значај рационалне примене антибиотика и да се пажња стручњака и опште јавности усмери на опасност која прети јавном здрављу због резистенције бактерија на антимикробне лекове.

Резистенција бактерија на антибиотике је постала важан проблем за савремену медицину. Како бисмо сачували делотворност антибиотика и за будуће генерације, неопходно је да се сви укључе у њихово одговорно коришћење.

Бактерије су резистентне на антибиотике када они изгубе способност да убију или спрече раст и размножавање бактерија. Инфекције изазване резистентним бактеријама могу захтевати дуготрајније лечење, више неге, алтернативне и скупље антибиотике, који могу имати озбиљније нежељене ефекте.

Резистенција бактерија на антибиотике је феномен који је уско повезан са количином и начином употребе антибиотика, а неправилна употреба антимикробних лекова је главни чинилац који доводи до овог проблема. Неправилна употреба антибиотика доприноси да болесници постану колонизовани или инфицирани бактеријама резистентним на ове лекове.

Шта се сматра неправилном употребом антибиотика?

Када користите антибиотик из погрешног разлога  – већина прехлада и грип су узроковани вирусима против којих антибиотици НИСУ делотворни. У таквим случајевима ваше здравствено стање се неће побољшати узимањем антибиотика: антибиотици не снижавају повишену телесну температуру и не олакшавају симптоме као што је кијање;

Када узимате антибиотик неправилно – ако скратите прописану дужину лечења, смањите дозу или учесталост узимања лека, нећете имати довољно лека у вашем организму, бактерија ће моћи да преживи и постане резистентна.

Лифлет - преузмите.

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com