нед12окт201400:22

Правилна исхранаСветски дан хране, 16.октобар ове године се обележава под слоганом “Брини о земљи, нахрани свет”.Генерална скупштина Уједињених нација је одредила 2014. годину као "Међународну годину породичне пољопривреде". У Србији се 16. Октобар - Светски дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије.

Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) обележава сваке године 16. октобра Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945.године.

ФАО процењује да постоји скоро милијарду потхрањених особа широм света, што значи да је скоро шестина човечанства гладна.

Генерална скупштина Уједињених нација је одредила 2014. годину као "Међународну годину породичне пољопривреде"што потврђује да међународна заједница препознаје значајдоприноса породичне пољопривреде безбедности хране у свету.Ове године се Светски дан хране, 16.октобар  обележава под слоганом “Брини о земљи, нахрани свет” и ставља акценат на значајну улогу породичне пољопривреде у искорењивању глади и сиромаштва, обезбеђивању хране и исхрану, на побољшање животног стандарда, управљање природним ресурсима, на заштиту животне средине и постизање одрживог развоја, посебно у руралним подручјима.
Породична пољопривреда је доминантна форма пољопривреде у производњи хране.

Циљеви Светског дана хране су:

  • Промовисање породичне пољопривреде која се ослања  на породични рад ( шумарство, риболовство , сточарство)
  • Подстицање учешћа сеоског становништва, нарочито жена у одлукама и активностима који утичу на њихове животне услове;
  • Подстицање производње хране и стимулисање националних, билатералних, мултилатералних и невладиних напора у том циљу
  • Повећање  свести јавности о проблему глади у свету

На националном нивоу низ фактора утиче на успех развоја породичне пољопривреде и то: агроеколошки услови и територијалне карактеристике, еколошка политика, приступ земљишту,природним ресурсима и тржиштима, приступ технологији,саветодавним службама, финансијама, демографским, економским и социо-културалним условима. 

Данас је скоро 842 милиона људи широм света хронично неухрањено. Стога је неопходна интегрисанамултисекторска акцијаи интервенције у пољопривреди и прехрамбеној индустрији, обезбеђење природних ресурса , а посебно интензивирати активности у области јавног здравља и образовања.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ са мрежом окружних института/завода за јавно здравље сваке године припрема обележавање Светског дана хране, 16.октобра као значајног датума у календару јавног здравља и кампању Октобар - месец правилне исхране. 

Планиране су  многе активности:

  • Наградни конкурс за најбољи ликовни и литерарни рад за децу предшколских установа и ученике основих школа на тему „Правилна исхрана за добро здравље
  • Сарадња са школама, локалном заједницом, стручним удружењима, 
  • Реализација предавања, трибина, изложби на тему правилна исхрана
  • Пројекат „Мала школа правилне исхране“ у сарадњи са Јутарњим програмом РТС
  • ИЗВОР: ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ "БАТУТ"
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com