сре23апр201412:42

Недеља имунизацијеДевета по реду, Недеља имунизације у Европском региону Светске здравствене организације (СЗО) обележава се од 22. до 26. априла. То је годишњи догађај чији је циљ повећање обухвата имунизацијом и јачање уверења о потреби заштите сваког појединца од болести које се могу спречити вакцинацијом.

СЗО је покренула иницијативу за организовање Недеље имунизације у октобру 2005. године са идејом да се пажња опште јавности и здравствених радника усмери на значај имунизације као најефективније и најефикасније мере примарне превенције, у коју се од почетка укључила и Република Србија.

Имунизација представља приоритет у здравственој заштити јер се имунизацијом контролишу, одстрањују и на крају искорењују многе заразне болести. Основни предуслов успеха имунизације је примена квалитетних и безбедних вакцина које одговарају стандардима СЗО и  једнака доступност вакцина свима.

Циљ систематске обавезне имунизације је достићи и одржати 95% и виши обухват на нивоу целокупне популације деце коју према Календару треба вакцинисати (сва деца, свим вакцинама без демографских, територијалних и социјалних разлика), ради спречавања оболевања, могућих компликација које захтевају болничко лечење, од којих неке остављају трајна оштећења или доводе до смртног исхода.

Суштина заједничких напора у свим земљама јесте достизање и одржавање колективног имунитета популације против заразних болести.

Информације за општу популацију и родитеље – Шта треба да знамо о имунизацији,  главним циљевима, болестима које се спречавају рутинском имунизацијом - преузмите

Календар имунизације - преузмите

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com