чет12дец201318:43

Уколико сматрају да су им права у домовима здравља и болницама била угрожена, грађани од сада могу да се обрате новим заштитницима – једног финансира општина, а другог РФЗО. Пацијенти који сматрају да нису лечени на прави начин, да је лекар био нељубазан или да здравствени радник није хтео да им пропише терапију, али и уколико им у законски одређеном року није заказао интервенцију, моћи ће своје незадовољство убудуће да изразе на две адресе: код саветника за права пацијената који се налази у просторијама општина, и код заштитника права осигураника који су смештени у здравственим центрима. Они ће почети да раде на Дан људских права, 10. децембра, а поставиће их Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО).
 
Њихова улога ће бити и да обавештавају РФЗО о несташицама материјала, неисправним уређајима, несташици медикамената. Досадашњи заштитници права пацијената који су били запослени у самим установама, распуштени су са те функције, то јест прераспоређени на нека друга радна места.
Закон о правима пацијената, па самим тим и надлежност саветника за права пацијената, односи се на све грађане, осигуране и неосигуране, који се лече у државним и приватним здравственим установама.
 

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com