уто22окт201315:16

Саветовалиште за младеУ оквиру својих здравствено-превентивних активности тим Саветовалишта за младе Дома здравља у Аранђеловцу припремио је програм едукативних радионица на тему заштите и унапређења репродуктивног здравља младих, са идејом да њиме буду обухваћене све средње школе на територији СО-е.
Програм обухвата 5 тематских целина:
  1. Грађа и функционисање репродуктивног система
  2. Љубав и заљубљеност – партнерски односи
  3. Трудноћа, порођај, гинеколошки преглед, брига о потомству
  4. Ризично понашање – заштита од полно - преносивих болести
  5. Планирање породице – заштита од нежељене трудноће
Програм  предвиђа да се теме обрађују кроз 5 радионица при чему би свака била у трајању од 2-2,5 сата и одржавала би се једном недељно, у просторијама школе.
Програмом би били обухваћени ученици од првог до трећег разреда, по неколико ученика из сваког одељења, са циљем да имају улогу вршњачких едукатора који би преносили стечена знања, утиске и искуства друговима и другарицама из својих одељења.
Предвиђен је радионичарски метод рада, с обзиром да пружа искуствене моделе и учење животних вештина кроз разне методе прилагођене њиховом узрасту и потребама, као и коришћење расположивог едукативног материјала: модела репродуктивног система, паноа, постера, флајера и сл.
Тим Саветовалишта чине: др Ивана Величковић, лекар Службе за здравствену заштиту деце и школске деце, клинички психолог Бојана Радовановић, гинеколог др Зорица Томашевић, и медицинска сестра Божана Благојевић. 
 
Дана 11. 10. 2013. год. у Економско-угоститељској школи одржана је прва у серији радионица са циљем заштите и унапређења репродуктивног здравља ученика те школе, са симболичним насловом: „Како су нас донеле роде“. Радионица је одржана у присуству 28 ученика другог разреда ове школе и једне ученице Гимназије.
Водитељи радионице били су: психолог Бојана Радовановић и  др Ивана Величковић, уз помоћ и у присуству др Зорице Томашевић, сестре Божане Благојевић, директорке Зорице Ћираковић, педагога школе Росанде Вујовић и волонтера Невене Радовановић, апсолвента психологије. Радионици је претходила припрема ученика за присуствовање радионици од стране педагога школе, тако да је интересовање ученика било веће у односу на предвиђени број (радионичарски рад због групних процеса предвиђа ограничени број учесника). Такође, тим Саветовалишта направио је илустративни плакат са циљем мотивисања ученика да присуствују радионицама.
Након међусобног упознавања и стварања добре атмосфере и услова за отворен разговор на ове теме применом метода радионичарског рада (разне игре,индивидуални рад, рад у групама), ученицима је објашњен појам „здравља“, репродуктивног здравља, пола, секса и сексуалног понашања, односа према овим темама у оквиру породица, значаја очувања репродуктивног здравља, као и биолошких основа, одн. грађе и функционисања репродуктивног система, кроз предавање и коришћење и очигледних наставних средстава.
Ученицима је дат и обрађен анонимни Упитник о односу њихових породица према темама репродуктивног здравља, као и од кога најчешће добијају информације о томе, са циљем коришћења искустава у наредним едукацијама (као и поређења у односу на ученике осталих разреда исте и других школа). На крају, дат им је „Квиз“ са циљем утврђивања и провере стеченог знања из ове области.
Ученицима је такође омогућено да постављају питања кроз интерактиван однос, као и да накнадно, уколико имају потребе, у анонимној форми и у затвореној коверти преко педагога школе поставе питања Тиму ЗЦ на која могу добити одговоре на следећој радионици.
Након завршене радионице психолог Бојана Радовановић дала је интервју за ТВ „Сунце“, уз учешће неколико ученика. На крају прве радионице закључује се да су ученици показали велико интересовање за ове теме, да су били веома активни и мотивисани, као и да су поред знања које су претходно добили у школи, стекли и проширена знања која су показали и на тесту, одн. „Квиз“-у. Такође напомињемо значај одличне сарадње педагога и директорке Школе, у смислу њихове мотивације да подрже овај пројекат, као и пружања непосредне помоћи у реализацији радионице.

Дана 18.10.2013. године у Економско-угоститељској школи одржана је друга радионица у низу радионица на тему заштите и унапређења репродуктивног здравља младих: Љубав и заљубљеност – партнерски односи. Радионица је одржана у присуству 30 ученика ове школе и једне ученице Гимназије. Водитељи радионице били су: психолог Бојана Радовановић и др Ивана Величковић, уз помоћ и у присуству, сестре Божане Благојевић, директорке школе Зорице Ћираковић, педагога школе Росанде Вујовић и волонтера Невене Радовановић, апсолвента психологије. 

Саветовалиште за младеСаветовалиште за младе (10)
Посета ученика економско-угоститељске школеПосета ученика економско-угоститељске школе (42)
Свечано уручење сертификата о акредитацијиСвечано уручење сертификата о акредитацији (14)
Уручење возилаУручење возила (5)
Савет за здрављеСавет за здравље (2)
Промоција активног старењаПромоција активног старења (4)
Састанак сестара поливалентне патронажне службеСастанак сестара поливалентне патронажне службе (11)
Светски дан бубрегаСветски дан бубрега (7)
КПРКПР (26)
ДИЛСДИЛС (17)
Светски дан здравља 2014.Светски дан здравља 2014. (12)
Репродуктивно здравље-ГимназијаРепродуктивно здравље-Гимназија (22)
Мајски сусретиМајски сусрети (8)
За лепши осмехЗа лепши осмех (9)
Едукација ученика техничке школеЕдукација ученика техничке школе (34)
Уручење награде градаУручење награде града (4)
Орално здравље 2014.Орално здравље 2014. (7)
Светски дан срца 2014.Светски дан срца 2014. (14)
Дом здравља и AVON у акцијиДом здравља и AVON у акцији (5)
Примопредаја санитетског возилаПримопредаја санитетског возила (16)
Трговина људима 2014.Трговина људима 2014. (5)
Болести зависности 2014.Болести зависности 2014. (10)
Борба против сиде 2014.Борба против сиде 2014. (11)
Спољни надзор 2014.Спољни надзор 2014. (5)
Посета акредитационог тимаПосета акредитационог тима (8)
Репродуктивно здравље 2015.Репродуктивно здравље 2015. (9)
Светски дан здравља 2015.Светски дан здравља 2015. (9)
Светски дан срца 2015.Светски дан срца 2015. (7)
Октобар-месец правилне исхране 2015.Октобар-месец правилне исхране 2015. (17)
Болести зависности 2015.Болести зависности 2015. (8)
Свети ВрачиСвети Врачи (46)
Активности Саветовалишта за младеАктивности Саветовалишта за младе (26)
САРАДЊА СА НВ0 „УДРУЖЕЊЕ МУЛТИПЛЕ СКЛЕРОЗЕ“ – АРАНЂЕЛОВАЦСАРАДЊА СА НВ0 „УДРУЖЕЊЕ МУЛТИПЛЕ СКЛЕРОЗЕ“ – АРАНЂЕЛОВАЦ (6)
Светски дан здрављаСветски дан здравља (16)
Светски дан без дуванског дима 2016.Светски дан без дуванског дима 2016. (9)
Дан старих особа 2016.Дан старих особа 2016. (7)
Светски дан срца 2016.Светски дан срца 2016. (13)
Фондација Ана и Владе ДивацФондација Ана и Владе Дивац (6)
Награда града 2017.Награда града 2017. (7)
Svetski dan zdravlja 2018.Svetski dan zdravlja 2018. (17)

На почетку ове радионице створена је добра атмосфера јер се ученици  већ после прве радионице боље знају. Ученици су на почетку седели у круг а онда су подељени по годишњим добима како су рођени. Прва тема је била "Ах та љубав" где су ученици описивали шта значи реч љубав. Друга тема – "Разлика између заљубљености и љубави". На крају је по групама осмишљена формула за Љубав. 

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com